Fam. Majland i Hvolris

I foråret 2002 var vi begyndt at kigge efter et hus i det midtjyske. Da vi på det tidspunkt stadig boede i københavn kiggede svigerfamilien også for os og var ude og se på nogle stykker.

I slutningen af april ringede de og sagde at de havde fundet huset til os (Kopi af EDC's salgsopstilling).

Så 1. juni var vi ovre og se på det. Vejret var enhver hussælgers drøm og jeg havde som sædvanligt digi-kameraet med og skød løs. Da vi efterfølgende sad hjemme og diskuterede det, var det specielt billedet her til højre der gjorde os sikre på at det var det hus vi ville have.

Vi overtog det 1. august 2002 og kig straks igang. Vi have skudt vores sommerferie så vi havde 3 uger til at give den fuld skrue.

I oktober 2002 fik vi et luftfoto af herlighederne. Det er tydeligt på billedet at vi er godt igang med at lægge tag på udhuset :-)

Herunder er diverse ting jeg har fundet andledning til at lægge online.
Anders Majland

Energiregnskab
Facader og tag

 

Huset

Generelt

De forrige ejere var kommet rigtigt langt med en gennemgribende renovering. Bla. var alt el (IHC styring), vand, kloak (trix-tank) og varme (stoker fyr og gulvvarme i hele stueetagen) ikke mere end 5år gammelt og vinduerne kun lige godt 10år.

Herunder vil jeg bla skrive lidt om følgende:
Nye inderdøre
Køkken
Entreen (pudset vægge, halvmur til at skjule installationer)

 
 

Hoveddør

Den eksisterende hoveddør var så ringe at den ikke stod til at redde så vi købte en dør på mål hos Unik Vinduer & Døre A/S . Vi synes virkeligt den klæder huset

Vi har vist ikke nogen billeder af den gamle dør før den blev taget ud, men her et billede inden den landede i skraldet.

 

Køkken

De tidligere ejere var godt igang med renoveringen af køkkenet. De havde sammenlagt nogle rum til et stort køkken / alrum og muret sokler til køkkenelementerne. Da gulvarmen var støbt ned uden om soklerne valgte vi at bevare deres indretning selv om vi nok ikke finder den helt optimal. Billedet viser deres gamle 80'er hth elementer som de havde sat midlertidigt på de nye sokler. De er nu flyttet til udhuset hvor de sammen med en gammel bordplade bruges som arbejdsbord. De står på almindelige sokler så for at få bordet op i en ordenlig arbejdshøjde har jeg lagt et par lægter under bordpladen. Overskabene er hængt ind i fyrrummet hvor temperatur og luftfugtighed er lidt bedre for værktøj mm.

Vi forstår dog godt en stor del af deres dispostioner. Køkkenet er lavet om en stor ø. Vinduerne er lavere end en ordentlig bordplade højde, så de har valgt at lave en sektion med vask og opvaskemaskine mellem vinduerne. Koge plader og komfur er så placeret for enden af øen og på den modsatte side af vasken er så køleskab. Køkkenet er så adskilt fra spiseafdelingen med 3 forskudte halvmure.

Indretninger giver det problem at der er ret langt fra vasken til køleskabet - så vi løber nogle ture rundt om øen :-) Desuden ville vi nok have flyttet kogepladerne ind i øen så man ikke står med ryggen til når man rør i gryderne (som det jo er så moderne).

Køkkenelementerne er fra Ikea. Vi kiggede meget på udvalget af billige gør-det-selv køkkener. Finalen stod mellem Kvik, HTH og så Ikea. Valget blev afgjort af designet på lågerne. De hvide låger med rillerne på var dem vi mente ville passe bedst til huset (af dem vi kunne lide :-). Grebene er købt ved en butik de afsyrer møbler på Valby Langade i København. Ikea har vist igen fået greb i deres sortiment der ligner meget,men de var faktisk ikke dyrere i den lille butik.

Bordpladerne er almindelige bøgeplader fra scanwood. Øen i midten er så limet sammen af to 60cm plader. De har fået junkers rustikolie - næsten 4 liter. Sammenlagt har elememter og bordplader ikke kostet mere end omkring 15000kr.

Som det ses på billederne mangler der lidt endnu. Skabet under vasken, og bordpladen ved denne har vi ikke fået skiftet endnu (er købt og klar), og der mangler også lidt lister mm.

Garage / Udhus

Tag

Der var panne-plader på udhuset og de var gennemtærede mange steder. Så vores første store projekt var at lægge nyt tag på udhuset. Der er lige omkring 300m2 og det blev stålplader. Vi købte af HP-stål i Viborg der forhandler plader fra Dansk Profilteknik (de fylder ikke ret meget når de læsses af lastbilen).

Vi valgte at lægge de nye stålpader ovenpå de gamle. Det var nemmere end at hive dem af og så kunne de jo også fungere som undertag. Vi skruede afstandslister ovenpå det gamle tag (for at komme fri af bølgerne) og så bare nye lægter på tværs. Da der var anvendt granrafter af forskellig diameter var der dog en del opklodsning for at få det plant. På tagsiden hvor der oprindeligt var en kvist var vi oppe på en ekstra lægte plus en klods...

 

Garage

I den midterste længe har vi ved at indrettet garage

Oprindeligt var der en port på hver side således at man kunne køre igennem. Men da de fleste biler ikke har problemer med at bakke og vi kun har et par meter jord på bagsiden har vi muret bagsiden til, og bare sat et enkelt vindue og en dør i.

For at lette ind og udkørsel fjernede vi kvisten, satte en ny rem op og murede en ny mur op ind mod den anden længe, således at porthullet kun er ca. 240cm.

Der var en højdeforskel på ca. 40cm fra hjørne til hjørne og det skrånede væg fra porten. Og da der er ca. 40m2 skulle der fyldes nogen m3 i for at få et plant gulv med den rigtige hældning. Vi har så lagt betonsten derinde (som fulgte med huset).

Vi overvejde at lave en kartoffelkælder i garagen men droppede ideen pga. de krav der er til en sådan hvis man skulle finde på at bruge den til smøregrav. Til gengæld er der loft til kip og så højt til loftet at der er plads til at vores mazda 626 stationcar næsten kan løftes op i 2 meter højde uden at ramme taget. Så nu mangler jeg bare en billig 2 eller 4 søjlet lift (Men heldigvis har jeg adgang til en smøregrav ikke så langt herfra)

På billederne til højre mangler stadig en detalje for at det er en garage - en port. Jeg spurgte i september efter råd i dk.fritid.bil og dk.fritid.hus_og_have. Tråden kan nemte findes på google her.

Efter 1/2 år blev beslutningen taget - Det bliver skydeporte på indersiden. Både til garagen og til længen til venstre for denne. Det afgørende var at begge porte ligge næsten inden i hjørnet af en vinkel og udadgående døre vil slås om pladsen. Porten til garagen blive en stor, mens den anden bliver todelt og skydes til hver sin side. Det er nødvendigt for at kunne få porten helt fri af åbningen. Lige nu er der bare skrammel, katte, høns og kaniner i den længe men åbningen er kun 2 meter og hvis man nu fandt på at ville have en bil derind vil det jo være trælst at mangle 15-20cm.

Og til foråret skal hele udhuset selvfølgelig kalkes.

For at få direkte adgang fra garagen til resten af udhuset skulle der lige laves et hul til en dør. Så på med masker, briller og 8" vinkelsliber - men det var en dobbeltmur. Planen var ellers at skære det fra garagesiden for ikke at få for meget støv ud i alle de flyttekasser der stadig stod på den anden side. Men istedet forsøgte jeg så at lave et akvaie til at save i fra den anden side. Jeg havde bare ikke lige tænkt på hvad der sker når du står i et rum på 4m3 med en vinkelsliber. Det tog ca. 10 sekunder inde sigtbarheden var nul. Efter at have sundet mig slog jeg korset tegn for mig (med vinkelsliberen så jeg fik skåret et lille hul) i blinde så støvet kunne komme den vej ud. Det hjalp nok til at jeg fik skåret resten af dørhullet fri.

/TD>
 
Sidst opdateret 5 februar, 2003