Fam. Majland i Hvolris - Energiforbrug

 

Indimellem diskuterer jeg energiforbrug (ikke mindst pga. de altid stigende priser) og jeg har siden vi flyttede ind her i 2002 noteret vores forbrug ned. Så her er noget at at forholde sig til.

Vi er 2 voksne og en dreng fra januar 2001 (så behøver jeg ikke opdatere hvert år efter hans føs'da:-)

Da vi overtog huset var det under renovering og først i vinteren 2003/2004 fik vi isoleret taget da vi lavede førstesal

I sommeren 2006 er huset så blevet hulmursisoleret med glasuld og den kommende vinter skulle vi gerne kunne se det på pilleforbruget. Foreløbigt ser det fint ud men efteråret har jo også været meget mildt.

 

 
 

Vand

Vi har en Metro vandvarmer med en elpatron (110L). Når fyret slukkes for sommeren bruger vi el til opvarmning af brugsvandet. Sammenligner man graferne herunder (brændsel mod el) ses at vores elforbrug ikke stiger foruroligende af den grund. Men jeg mangler en standardkurve at sammenligne elforbruget med.Strømforbruget til lys osv falder jo om sommeren.
År Forbrug [m3]
2002 20
2003 135
2004 128
2005 130
2006 **
 

El

Vi forsøger at være bevidste om elforbruget. Vi har i mange år slukket for tv'et direkte på det - ikke kun ahs til strømforbruget men også ahs til brandfaren (Billedrørs TV er årsag til mange brande). Men da vi har IHC Control i huset sidder det nu på en kontakt der er styret så en sluk alt lys i stuen også slukker tv'et. Vi er også rigtig glade for den sluk alt vi har ved hoveddøren. Så behøver man ikke løbe huset igennem for at kontrollere om man nu har husket at slukke for strygejern, kaffemaskine osv. Alligevel har vores forbrug været stigende (efteråret 2005 har været slemt) men grafen for starten af 2006 viser at forbruget vist er kommet ned på plads igen.
År Forbrug [kWh]
2002 1861
2003 4307
2004 4735
2005 4905
2006 **
 

Brændsel

Til opvarmning har vi 2 varmekilder. Den primære er et TwinHeat M20 fra 1998 (Uden iltstyring. Med hedder det M20i) og en Lotus 7110. Ovnen er valgt da den var en af de få der kan drejes. Den står midt imellem 2 stuer og det er jo hyggeligst at kunne se flammerne :-)

Frem til foråret 2006 har vi kun fyret med træpiller. Det skulle jo være det nemmeste og når man altid har boet steder hvor varme bare var noget der kom ud af radiatoren så er det jo lidt af en omstilling selv at fodre fyret. Der er nu ikke meget arbejde i det. Ca. en gang om ugen hælder jeg piller i det magasinet (700L) og checker brænderhovedet. En gang om måneden renser jeg så også lige røgrør mm. Jeg har kørt med lidt af hvert af piller. I starten HP fra den lokale foderstof (Knud Ring). Dernæst en del fra østeuropa leveret af BioFyr og senest østeuropæiske og EnergiDanmark leveret af Stoker Brændsel.

Her i foråret 2006 har jeg så prøvet af brænde savsmuld og træpiller.

Jeg prøvede med ca 50kg meget fint savsmuld i stokeren. Kørte den næsten tom lørdag morgen og hældte det nu. Jeg skuede noget ned for luften (for at det ikke bare skulle blæse væk) og lidt op for fremføringen (for at holde temperaturen)

Savsmuldet er fra en vinduesfabrik og består af blandede træsorter incl noget mahogny. Da de bruger "knastfrit" træ er der også lidt limrester i men for forsøget skyld regner jeg ikke med at have skadet noget.

Min konklusion er at stokeren sagtens kan brænde det, men at det giver væsenligt mere aske i røgkanalerne end at brænde træpiller. Forbruget var stort set også det same som med træpiller

Dernæst har jeg prøvet med korn - en blanding af rug og hvede (tror jeg det var) tilsat ~1% foderkalk. Jeg har så hævet fremløb fra 60 til 75grader, men det brænder fint og forbruget i forhold til vægten ~10% over ugen inden - men jeg har ikke kigget på graddage. Forskellen i brandværdi er også ca 11% (BMR Prissammenligning) så jeg har tilsyneladende ikke nogen betydende forskel i effektivitet. Men det kræver en længere periode med sammenligning med graddage for at sige noget.

Det er stort set ingen slaggedannelse men dog mere aske end med træpiller. Jeg hentede så bare kornet løst på en trailer så det gav også lidt mere arbejde at skovle det over i magasinet. Jeg har samlet hentet godt 1000kg og er over halvvejs igennem det.

Hvis jeg ikke finde træpiller til en god pris inden næste vinter fortsætter jeg måske med korn BMR har her mere om korn som brændesel. Bla denne pdf folder: Kerneenergi i udhuset ?

Jeg fik ikke en speciel god pris men har i sommers dog købt 7ton fra en lokal da jeg endnu ikke har fået løst det med opbevaring og håndtering af korn i løs vægt.

Det meget høje forbrug i starten af 2003 skyldtes at vi forsøgte at opvarme førstesalen til overnattende gæster. Belært af det lukkede vi helt af i slutningen af 2003 mens vi arbejdede deroppe og derfor kun opvarmede de 128m2 i stueplan. Efterfølgende har vi varme på det hele (ialt 218m2) Dvs i soverværelset og gæsteværelset er der stort set ikke varme på.

Udover stokeren bruger vi et par rummeter brænde i brændeovnen men det har jeg ikke vejet.

År Forbrug [kg]
2002 4280
2003 7015
2004 6885
2005 7099
2006 **

Jeg vil på et tidspunkt prøve at kompensere for graddage, så årene bliver mere sammenlignelige.

Sidst opdateret 2006.11.28